Wil je een bepaalde aankoop of uitgave doen, maar heb je op dit moment het geld niet voorhanden? Dan is lease misschien een goede optie. Maar wat is wanneer verstandig?

Waarvoor ga je leasen?

Zoek een leasevorm die past bij het doel! Want tenslotte is alles te leasen, van wasmachine tot auto!

Méér weten? Vraag advies!

Private lease


Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met een private lease auto betaal je een vast bedrag per maand. De kenmerken:

 • Bij prive lease ben je geen eigenaar, je huurt de auto voor minimaal 12 tot 60 maanden.
 • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden.
 • Jij betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.
 • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
 • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Privé leasen is in een aantal gevallen een alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel private leasebedrijven een betere deal. Heb je voldoende spaargeld? Dan ben je slechts in enkele gevallen goedkoper uit. Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren.

Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. 

Let op: private lease kan interessant zijn, maar er kleven ook serieuze nadelen aan. Heb je de voor- en nadelen goed afgewogen en overweeg je private lease? Controleer dan of de leasemaatschappij aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

 

Is leasen goedkoper dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening? Zo bepaal je dat:

 • Kies de auto die je wilt hebben.
 • Kijk bij welke leasemaatschappij je de auto van je keuze voordelig kunt leasen. Let daarbij op het aantal kilometers per jaar en de leaseperiode. 
 • Vergelijk deze prijs met de prijs (voor zo'n zelfde periode) die je kwijt zou zijn als je de auto zelf aanschaft. Denk bij een lening ook aan de rente die je betaalt.
 • Inzicht in autokosten: met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
 • Geen gedoe: je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Geen spaargeld nodig: heb je geen spaargeld - maar wel een vast inkomen - en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.
 • Soms goedkoper dan kopen: in een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. Moet je kopen met geleend geld, dan is private lease vaak goedkoper. Hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. 
 • Seniorvriendelijk: oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Privé leasen is dan een optie. Let op! Bij ongeveer de helft van de aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar.
 • Contractbreuk is kostbaar: verandert je situatie - bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag - dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.
 • Autorijden kan goedkoper: private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’. 
 • Private lease beperkt hypotheek: privé leasen als je plannen hebt om een huis te kopen is een slecht idee. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto.
  Praktijkvoorbeeld: stel je hebt €50.000,00 aan inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je dan maximaal €230.000,00 lenen. Bij private lease met maandelijkse kosten van € 400,00 is de maximale hypotheek €160.000,00, een verschil van maar liefst € 60.000,00!
 • Duur bij weinig gebruik: voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.
 • Verlies schadevrije jaren: na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd is dit een punt om rekening mee te houden. Uitzonderingen zijn 'ALD automotive' en 'LeasePlan', die zijn aangesloten bij het landelijke systeem waarin schadevrije jaren worden bijgehouden (RoyData-syseem).
 • Relatief duur bij veel schadevrije jaren: als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. 

Wat is voor jou de beste keus?

De beste financieringsvorm is eigenlijk helemaal afhankelijk van het doel van de lening. 

Vraag ons om advies!

Zakelijke lease

Leasing is in omvang de tweede financieringsvorm van het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland heeft voor zo’n € 16 miljard aan leasecontracten uitstaan. Dat is becijferd door de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen.

Leasing is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer betaalt voor het in gebruik hebben van objecten (bedrijfsmiddelen). Dit is geregeld in een leasecontract dat je afsluit bij een leasemaatschappij. 

Leasing wordt erg vaak gebruikt bij de financiering van bedrijfsauto`s.

Bij leasing financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld jouw bedrijfsauto. De leasemaatschappij geeft de bedrijfsauto via lease aan jou als ondernemer in gebruik of eigendom. Maandelijks betaal je leasetermijnen aan de leasemaatschappij.

Afhankelijk van de leasevorm word je direct eigenaar of bepaal je aan het einde van de leaseperiode of je wel of geen eigenaar van de bedrijfsauto wilt worden.

Omdat je de waarde van de bedrijfsauto in termijnen betaalt, hoeft je niet in één keer een grote investering te doen. Dat kan belangrijk zijn voor je bedrijf, omdat je zo werkkapitaal in je bedrijf houdt.

Er zijn twee verschillende leasevormen. Financial lease en operational lease.

Financial lease

Bij financiële lease sluit je als het ware een lening af. De leasemaatschappij financiert in principe de volledige aanschafwaarde (100% financiering) van bijvoorbeeld de nieuwe bedrijfsauto. Jij bent eigenaar van deze auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt eveneens het economisch risico.

Operational lease

Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de bedrijfsauto dat je leaset. Je huurt als het ware een bedrijfsauto. Je kunt ervoor kiezen om naast het gebruiksrecht, extra diensten zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen af te nemen. Uiteraard tegen een verhoging van de leasetermijn.

Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij de bedrijfsauto weer terug of biedt jou bedrijfsauto aan voor de op dat moment geldende marktwaarde of een vastgestelde prijs.

Als je gaat leasen, ga je een contract aan met een leasemaatschappij. De leasemaatschappij zal je leasewensen beoordelen. Het is handig om te weten waar een leasemaatschappij op let. Zij kijken naar:

Courantheid

De leasemaatschappij let op het economisch risico en het waardeverloop (juridisch risico) van de bedrijfsmiddelen. Welke risico’s zitten aan het gebruik van de bedrijfsmiddelen die je wilt leasen vast? Behouden zij hun waarde?

Kredietrisico

Hierbij gaat het de leasemaatschappij om de financiële situatie van jouw bedrijf. Bent je in staat om de verplichtingen na te komen gedurende de hele looptijd van het leasecontract? Kun je maandelijks op tijd de leasebedragen betalen?

Samenhang

Courantheid en kredietrisico zijn twee elementen die je in samenhang moet zien. Als de waarde van het object heel hoog is en ook hoog blijft gedurende het gehele leasecontract, dan hecht de leasemaatschappij relatief minder belang aan de financiële kwaliteit van je bedrijf. Als de waarde van de objecten daarentegen snel vermindert, zal de leasemaatschappij juist heel veel belang hechten aan de kwaliteit van jou als debiteur.

Bij leasen denken de meeste mensen als eerste aan het leasen van auto's. Maar je kunt voor je bedrijf veel meer bedrijfsmiddelen leasen.

Bedrijfsmiddelen om te leasen

 • trucks en trailers
 • bussen en coaches
 • kranen en grondverzetmaterieel
 • agrarische werktuigen
 • heftrucks en intern transportmaterieel
 • industriële machines voor de metaal-, kunststof- en houtverwerkingsindustrie
 • installaties voor de horeca
 • drukpersen en machines in de grafische industrie
 • kopieermachines en kantoormaterieel
 • computers en servers, software, scanners en medische apparatuur
 • medische hulpmiddelen
 • overige objecten zoals binnenschepen, vliegsimulatoren, melkrobots
 • maar ook tapijttegels, led-lampen en windmolens

In het algemeen gaat het dus om roerende goederen die goed verhandelbaar zijn. Op maat gemaakte productiemiddelen, zoals machines, zijn moeilijk te verkopen, waardoor leasing meestal geen optie is.